Hvordan drikker man øl som en rigtig aficionado?


Først og fremmest gælder det om at øllen skal serveres ved den rette temperatur, for at du får det optimale udbytte af den.


Tommelfingerreglen er at temperaturen skal være op til 3 grader højere end alkohol procenten, men nok mere præcist skal en pilsner eller hvedeøl være omkring den 6-9 grader, en mellemstærk øl, som fx en Ale i intervallet 7-11 efter styrken og en stærk øl som Barley Wine eller Porter skal serveres ved omkring 12-14 grader.


Det er ikke en eksakt videnskab men en guideline for at få den bedste smagsoplevelse.


Så kommer vi til glasset, som skal være klart glas, således at du kan nyde synet af øllen. Glasset skal være rent, da det ellers kan reducere skumdannelsen. Skal man smage forskellige øl er det en fordel at skylle glasset i rent vand mellem disse. Glassets form er lidt en smagssag, men fx “cognac” og “tulipan” glas snævres ind i toppen og holder dermed på aromaen, så den intensiveres. Modsat vil et glas uden indsnævring i toppen mindste duftindtrykket. Mange bryggerier laver specielle glas til deres forskellige øl. Det vigtigste er dog at du drikker øllet af en rent glas, som hverken er plastik eller keramik og lignende.


Ophældning foretages bedst ved at hælde glasset lidt, så man kan styre skumdannelsen. Der må gerne kunne dannes en fin skumkrone og glasset skal ikke fyldes til randen med mindre det er en Guinnes :)


Hvordan bedømmer man så øllen?


Hvis man inden øllen serveres kender øl typen og alkoholprocenten, vil man efterhånden have en idé om hvordan den skal smage. Ingredienserne og brygningen kan dog give en varieret oplevelse.


Synsindtryk

Først kigger man på øllet i glasset og bedømmer dets farve, klarhed og skumkrone. Det man ser skal helst hænge sammen med øl typen. Man kan også vurdere om øllen laver gardiner (hvis der er gardiner er der en høj viskositet) eller om skumkrone er flygtigt eller klar osv.


Smagsoplevelsen

Vi har 5 grundsmage; sødt, sur, salt, bitter og umami. Indtrykket skal helst være at den er i balance og virker harmonisk.


Aroma

Aroma kan være mange ting, som smagen af krydderier, banan, karamel, chokolade, kaffe, ananas osv. Aromaen kan både findes i duften og i smagen.


Fylde

Fylde eller mundfornemmelse er hvordan øllen føles når den er i munden. Den kan være flad (Ale) eller livlig (Pilsner). Den kan også føles rund eller metallisk osv. 


Bitterhed

Bitterheden kommer fra humlen og man skal drikke øllen for at kunne vurdere den fulde bitterhed, da den også kan komme i eftersmagen. Nogle humler er aromatiske og andre er mere kraftige med jord eller træ nuancer og andre igen har mere frugt og blomster nuancer.


Den generelle bitterhed er den man måler i IBU, fra 1 til 100 IBU for de mest humlede.


Så er der træ og jord nuancerne der fx kan komme fra en fadlagring.


Frugt eller florale nuancer som kan komme fra frugter som mango og citron


Alt dette sammenholdt giver oplevelsen af en øl.